210. Túraterv: Magas Tátra (első nap)

Az idei évre is 2013-hoz hasonlóan két többnapos utat tervezünk. 
Az elsőt valamikor a nyár elején a Magya Tátrába egy három napos utat. A nyár közepére tervezzük a családi nyaralásokat, és a nyár végén egy hat napos utat gondoltunk ki keresztül Bosznia-Hercegovinán. Megnézzük a Visoko-i piramisokat, majd Szarajevo, Mostar, végig a Neretva völgyén, majd végül Dubrovnik. 

Na de ne szaladjunk ennyire előre. A következő leírás a Tátra túra első napját tartalmazza:
1. nap az oda út!
Útvonal: Győr - Zakopane     420 km   

Zólyom
Zólyom vára
A zólyomi vár igazi érdekesség. Az 1370-80-as években Nagy Lajos építtette, és a vadászatai alkalmával használta. A XV. században a huszita csapatok központja volt, majd a Thurzó családhoz került, akik a török elleni védekezéssel összefüggésben megerősítették. Kialakították a mai reneszánsz jellegét, a külső védelmi falakat, bástyákat és a bejárati kaput. Tudni érdemes, hogy a várban született a legjelentősebb magyar reneszánsz költő, Balassi Bálint. Halálának 400. évfordulóján emléktáblát is elhelyeztek itt. Ha művészetre vagyunk kíváncsiak, akkor is megfelelő helyen járunk, mert egy jó néhány kevésbé ismert németalföldi, olasz és francia festő képeit találjuk az épületben. Ne felejtsük el megcsodálni a lovagterem fakazettás mennyezetét, amelyet 78 uralkodó arcképe díszít. A várban június folyamán várjátékokat is tartanak.




Besztercebánya
A legfontosabb felvidéki bányavárosok: Besztercebánya, ahol rezet, Selmecbánya, ahol ezüstöt, valamint Körmöcbánya, ahol pedig aranyat bányásztak. Ezeket a városokat a Thüringiából származó német bányászok alapították, és IV. Bélától 1255-ben kaptak kiváltságokat. A rézbányászat nagyjából a XVIII. századig biztosította Besztercebánya virágzását, amely később – a többi helységtől eltérően – igazi nagyvárossá fejlődött. A térség történelmében fontos szerepet játszott az az epizód, hogy a II. világháború végén szlovák partizánok a környező falvakban robbantották ki a szlovák nemzeti felkelést. A harcok lekötöttek ugyan némi német haderőt, de igazából csak értelmetlen vérveszteséget okoztak. Ennek ellenére az esemény hihetetlen fontossággal bír a szlovákok számára, nemzeti felszabadító háborúként való megítélése a rendszerváltás után sem változott. Besztercebánya igazi nevezetessége a csodásan felújított főtér és az abból kiinduló ulica Dolná. Ez a tér korábban országútként szolgált – mára teljesen kitiltották innen az autókat, lekövezték és kipofozták a házakat. A főtér északi részén van a várnegyed, amely a XIII. és a XVII. század között alakult ki.
Itt található a gótikus Mária-templom, és belsejében a csodaszép Szent Borbála oltár. Ha megkerüljük az épületet, megnézhetjük a szent Kereszt-templomot, és a vele egybeépült Mátyás-házat. Ezt eredetileg királyi szálláshelynek használták, de Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak adományozta. Ne hagyjuk figyelmen kívül az erkélyét, melyet a királyi címer díszít. A régi városháza a XVI. században készült el, ma a modern szlovák művészek galériájának ad otthont.
A főtér egyik látványossága az Óratorony, amely szabad szemmel is láthatóan megdőlt, kb. egy méterrel.

Rózsaheggyel szemben a Vág partján meglehetős magas hegyen vannak Likava vár romjai.










Csorba tó: 
Csorba község határában, 1346 m tengerszint feletti magasságon található a Kárpát-medence egyik legismertebb és turisták által leglátogatottabb tengerszeme. 1644-ben említik először, Csorba község lakosai 1860-ban megpróbálták leereszteni, hogy az "értéktelen pocsolya" helyén értékes legelőt nyerjenek. 1901-ig a Szentiványi család tulajdona volt, akkor a kincstár felvásárolta tőlük. Télen a jegét kitermelték, mivel a víz tisztasága miatt rendkívül értékes volt.




Zakopáne:



Lengyelország egyik 'ékszerdoboza', amely a tenger szintje felett 900 méter magasságban terül el. Zakopane évszázadokon keresztül amolyan csendes kis falu volt, sok másik hegyi településhez hasonlóan. A 19. század közepétől azonban az eldugott, álmos kis falucska gyors fejlődésnek indult, a század végére igen divatos üdülőhellyé vált. Végighaladunk hosszú sétálóutcáján, ahol szinte mindig történik valami érdekes. Viszonylag egyszerű megközelíthetősége miatt rendkívül népszerű kirándulóhely a várostól északra emelkedő Gubalówka.
Panoráma a Gubałówkáról
Siklóvasút
Zakopane északi részén, a központ szélén fekszik az 1123 méter magas Gubalówka-hegy (esetenként a helyiek szóhasználatában domb), melyet nyugodtan tekinthetünk a turisták egyik legfőbb célpontjának a városban. A hegyre siklóvasút közlekedik, amelynek alsó, indító állomása a híres Zakopanei Piac végéből indul.

Jegyárak: 
Egy útra 12 PLN, oda vissz útra 18 PLN. Csoportos (tíz főtől) 14 PLN. (Egy Lengyel Zloty PLN középárfolyamon kb. 72 Ft) 

Fent a hegyen télen-nyáron bazár, éttermek és lovaskocsisok vagy lovasszánosok várják a turistákat! Érdemes egyet sétálni a hegyen a kiépített ösvényen, vagy valamelyik csodás kilátóteraszon ücsörögni kicsit, és megcsodálni a Tátra szépségeit!

Lanovka

Az 1936-ban épült lanovka azon kevesek közé tartozik, amelyet fennállása óta nem ért beleset. Bár nemrég felújították, kapacitása továbbra sem elegendő, szinte mindig hosszú sorok állnak előtte. A lanovka Zakopane déli városrészéből, Kuznicéből indul, és a közvetlenül a Kasprowy Wierch alatt található állomásra (1959 m) közlekedik.
Jegyárak: Egy útra 40 PLN, oda vissza útra 50 PLN.
Innen a csúcs (1987 m) vagy kb. 15 perc sétával a Beskid-csúcs (2012 m) is könnyen elérhető. Természetesen lemenni nemcsak gyalog lehet, hanem a lanovkával is, de annak is, aki oda-vissza jegyet vesz, érdemes kihasználnia a rendelkezésre álló másfél órát egy kis sétára, vagy egy pizza, sör, stb elfogyasztására Lengyelország legmagasabban fekvő éttermében!
Fontos tudni, hogy az indító állomás, azaz Kuznice az autó- és buszforgalom elől teljesen le van zárva, csak az itt lakók, a felvonónál és a környéken dolgozó, az itt szálláshellyel rendelkezők, és a helyi tömegközlekedés hajthat be. Kocsival a Rondo Jana Pawła II (azaz II. János Pál körforgalomig) lehet menni, ahol temérdek parkolási lehetőség áll rendelkezésetekre. Innen Kuznice 25-30 perc séta. A fel-le érvényes retúrjeggyel maximum 1 óra 40 percet tartózkodhatnak fent. Ha túllépitek az indulási időponttól számított 1 óra 40 percet, akkor jegyetek érvényét vesztheti. (A jegyen természetesen az indulási időpont, és az utolsó lehetséges lejöveteli időpont is fel van tüntetve!)
Este séta a városban, és a híres piac megtekintése.

Élő webkamera képek a Gubalowkáról és Zakopanéról ITT.